Paringsadvies

“Geld verdienen kan alleen met sterke en probleemloze koeien die lang mee gaan en daardoor een hoge levensproductie behalen”. Hierin kan fokkerij een belangrijke rol spelen, vergelijk het met het bouwen van een huis. Op een goed fundament kan worden verder gebouwd. Echter is het fundament al niet goed, zal het huis ook nooit goed worden. Maar door drukte en andere bezigheden wordt het steeds moeilijker om een goed overzicht te houden over de verschillende bloedlijnen en welke stier het beste bij welke koe past.

Daarbij is het heel belangrijk om in de fokkerij goede doordachte keuzes te maken. Een concreet geformuleerd fokdoel kan hieraan bijdragen. Dit is mogelijk binnen het paringsprogramma van KI Service Zuid-West Friesland. Bijkomend voordeel van het paringsprogramma is dat het rekening houd met de eventueel bestaande voorraad sperma die aanwezig is, dit kan worden ingevoerd in het paringsprogramma zodat ook deze stieren worden geadviseerd en u niet met een partij sperma blijft zitten. Tevens is er een mogelijkheid voor paringsadvies met aAa.

Voor meer informatie kunt u op de PDF pictogrammen hieronder klikken, daarin een verdere uitleg over de werking van het paringsprogramma.

Voorkant flyer paringsadvies.pdf
Binnenkant flyer paringadvies.pdf

 Voorkant flyer paringsadvies       Binnenkant flyer paringsadvies

Verder bestaat de mogelijkheid voor paringsadvies door Tellusmate, goede deskundige inspecteurs met ruime ervaring.

Tellusmate staat voor:

    * Tijd voor de veehouder
    * Goed /gedegen advies
    * Geheel gericht op de wensen van de veehouder.

Ze keuren volgens de richtlijnen die hiervoor landelijk bestaan. Maar voegen nog iets extra toe. Ze beoordelen de totale capaciteit van de koe en over de positie van de draaier in het kruis tussen heup en zitbeen. De plek van de draaier is van groot belang. Zit ze op de goede plek, dan kan een koe in het achterstel veel beter en soepeler bewegen. Met andere woorden koeien met een goede draaier zijn atletischer en kennen minder problemen. Verder wordt gescoord op de totale capaciteit, die iets zegt over de inhoud en het vermogen van koeien om tot een betere bloedcirculatie te komen.

Koeien met veel capaciteit hebben een voorsprong net na het afkalven, omdat afvalstoffen bij betere bloedcirculatie beter worden afgevoerd. Dit geheel staat de samenspraak met de veehouder om tot de juiste keuze te komen voor een optimaal resultaat.

Er is geen voorkeur in stierkeuze, het beste advies voor de boer staat voorop!!
Wilt u meer weten bel gerust: 0514-58 24 53 of Siglinda de Vries 06-5376 6578